Facebook censurar Stockholm Prides kampanjbilder – ​Låt oss definiera oss själva i sociala medier!

Gör Slut 2

Vi har regnbågsfiltrat våra profilbilder, vi har fått möjlighet att välja könstillhörighet själva och Facebook ger oss redskap att nå ut till både våra besökare och de som inte har möjlighet att delta fysiskt i festivalen. Vi älskar Facebook som mötesplats.

Vi tycker därför att det är mycket olyckligt att Facebook trots lanseringen av gender options (möjlighet att inte behöva välja mellan man och kvinna) i måndags, väljer att gå emot sitt eget ställningstagande. Tre av våra kampanjbilder har blivit könade och den ena bortplockad av Facebook.

Detta trots att vi inte skrivit ut kön på modellerna. Två har blivit bedömda som manskroppar och fått ligga kvar i vårt album. En tredje har blivit könsbestämd som en kvinnas kropp och den bilden har rapporterats som att bryta deras Community standards regarding nudity (nakenhet) och blivit borttagen. Pride tycker att det är märkligt och beklagligt att Facebook går ut med dubbla budskap i denna för många avgörande fråga.

Att Facebook bestämmer att en viss typ av kropp tillhör en kvinna. Rätten att inte behöva utsättas för kränkningen det innebär att bli könsbestämd av någon annan borde gälla även Facebook! Vi tycker inte att det ligger i deras bedömning att ta beslut om något så viktigt och personligt som ens egen könsidentitet.

Den bifogade bilden är den som plockats bort av Facebook, och två andra har blivit könade.

Kontakt och pressförfrågningar

Sandra Ehne, ordförande Stockholm Pride

070-270 15 25

Joanna Ljunggren, presschef Stockholm Pride

070-450 39 34