Volontär

Bli en del av Nordens största Pride-festival

I Stockholm Pride arbetar alla från styrelse till festivalledning och festivalvolontärer ideellt. Att arbeta som volontär är en fantastiskt rolig, intensiv, utvecklande och inkluderande upplevelse som får många att komma tillbaka år efter år. Tillsammans skapar vi en trygg plats för hbtq+-personer, sätter hbtq+-frågor på den politiska agendan och skapar Nordens största Pridefestival. Allt arbete är som sagt volontärt och obetalt, men oerhört lärorikt och betydelsefullt!

Hur mycket arbete det är

För att kunna utföra vårt arbete behöver vi alla möjliga kompetenser, och uppdragen är på olika lång tid. De flesta uppdragen utspelar sig under vecka 30-32 under 2024, men det finns även uppdrag som påbörjas redan i början av året. Under festivalveckan ser vi gärna att man arbetar fem pass, vilka är en halv dag långa inklusive pauser, mat och snacks. Det finns områden där längden och antalet pass man arbetar skiljer sig lite av olika anledningar.

Tidigare års volontärer behöver anmäla intresse igen

Då Stockholm Pride har bytt system och hanterar personuppgifter bättre så behöver även de som redan varit volontärer tidigare anmäla intresse via länken igen. Vi vet att detta kan kännas lite onödigt, men vi lovar att det blir bättre i längden med de nya systemen! Om du har frågor eller funderingar är du välkommen att kontakta oss.

Vill du vara med?

Låter det intressant att vara volontär? Vill du vara med nästa år? Anmäl ditt intresse via länken nedan. Har du funderingar eller bara veta lite mer? Då är du välkommen att maila till [email protected], så svarar vi på dina frågor.

Foto: Olav Holten

Volontär i Stockholm Pride

Varje år engagerar sig massor av människor i Stockholm Pride och utan alla dessa fantastiska volontärer skulle nordens största Pridefestival inte vara möjlig. Vi hoppas att du vill vara med oss nästa festival! Nedan kan du läsa om de områden som vi söker volontärer inom och vilka uppdrag som finns.

Of course it is possible to be a volunteer even if one does not speak Swedish. You can find more information on our English page.

Pride House

Seminarievärd

Som seminarievärd ansvarar du för att ta emot och assistera arrangörer och medverkande och ser till att de får bästa möjliga förutsättningar att genomföra sin programpunkt. Du svarar på frågor från besökare och utför biljettkontroller och in- och utsläpp till programpunkter. 

Volontär

Första hjälpen

Som volontär i första hjälpen-gruppen tar du hand om våra volontärer. Du finns där som ett stöd, ser till att påminna om att alla ska ta hand om sig och till exempel komma ihåg att ta pauser, äta och dricka. Du är också den som assisterar med enklare första hjälpen om det behövs. För att jobba i denna grupp behöver du ha erfarenhet och ha dokumenterad första hjälpen-utbildning.

Volontärcafé

Som volontär på volontärcaféet är du behjälplig med hanteringen av volontärernas mat, serverar kalla och varma drycker, snacks och annat gott och ser till att volontärområdet är städat och trevligt.

Volontärsamordnare

Som volontär i gruppen volontärsamordnare hjälper du våra volontärer med allt möjligt för att deras arbete med Stockholm Pride ska gå så bra som möjligt, och dessutom vara trevligt. Volontärsamordnare gör allt från att innan festivalen svara på frågor om uppdrag och arbetsförhållanden, till att se till att alla får arbetskläder, passerkort och annat som de behöver under festivalen.

Kommunikation

Fotograf

Som volontärfotograf får du inte bara tillgång till mat, snacks och kaffe, utan även exklusiva fototillfällen framför scenen och ibland även backstage eller på själva scenen. Att fånga dessa ögonblick på scenen är en sällsynt möjlighet som endast ett fåtal fotografer får uppleva. Anslut dig till oss och hjälp oss att föreviga minnesvärda stunder på Stockholm Pride!

Säkerhet

Sambandcentralen

Operatören på Sambandcentralen är lite av spindeln i nätet som ansvarar för sambandet mellan de övriga funktionerna på Stockholm Pride. Uppgiften består främst av att ta emot anrop över radio och på ett eller annat sätt agera utifrån dessa, vilket kan innebära allt ifrån att upprätta kontakt mellan två olika festivalfunktioner till att assistera festivalens personal vid kritiska situationer.

Du som person bör kunna behålla lugnet trots tempoväxlingar och gärna gilla att ha flera bollar i luften samtidigt. Om du vill få en bättre insikt i vad som händer på festivalen och gillar att sitta i informationens centrum så är detta uppdrag perfekt för dig!

Marknad

Partners

En viktig del av Stockholm Prides intäkter kommer från föreningens kommersiella partners – allt från stora hotellkedjor och modeföretag till banker och biluthyrare. Stockholm Prides marknadsgrupp tar hand om de företag som är intresserade av ett samarbete, och ser till att alla partnerskap blir så bra som möjligt. Givetvis är vi också alltid intresserade av nya partners. I arbetet krävs både energi, tålamod och en god kommunikationsförmåga. 

Utställarservice

Som volontär i gruppen utställarservice tar du hand om våra utställare. Utställare är företag, organisationer och myndigheter som hyr tält eller liknande på något av festivalens områden. Hit hör också Stockholm Prides partners, som stöder verksamheten ekonomiskt. Arbetet innefattar allt från att släppa in utställare, svara på frågor till att försöka lösa olika praktiska saker i parken. Du kommer prata med flera hundra människor per dag. Tempot varierar från mycket högt till mycket lågt. I denna grupp är det bra om du är lösningsfokuserad, stresstålig och social. 

Kassa

I gruppen kassa jobbar du i någon av våra biljettkassor, antingen i Pride Park eller på Pride House. Du säljer framför allt biljetter, men det kan också bli aktuellt att sälja andra saker för Stockholm Prides räkning. I kassorna kvitterar besökare in förköpta biljetter mot band. För detta uppdrag är det bra, men inte nödvändigt, med kassavana. Det viktigaste är dock att du är serviceinriktad. Stundtals kan det vara högt tryck vilket gör att det är bra om du är stresstålig. 

Kassakontoret

Som volontär på kassakontoret hanterar du våra biljetter. Du är behjälplig vid de redovisningar som våra kassavolontärer gör och assisterar i enklare administrativa uppgifter kopplade till ekonomi och försäljning. Kassakontoret är placerat vid Pride Park. 

Besöksservice

Till besöksservice, som finns både i Pride Park och i Pride House, vänder sig besökare med alla möjliga frågor om festivalen. För att kunna arbeta i denna grupp är det viktigt att du inte är rädd för att prata med människor och att du har ett lugnt bemötande. 

Pride Park

Aktivitetsvärd

Detta är uppdraget för dig som vill vara en del av att göra besöket i Pride Park lite extra roligt för våra besökare och se till att alla aktiviteter fungerar som de ska. Det kan till exempel handla om att hjälpa de som vill testa hur länge de kan sitta kvar på vår mekaniska rodeo-tjur. Som volontär i denna grupp bör du vara serviceinriktad och inte rädd för att stå i centrum.

Artistservice

Som volontär i gruppen artistservice ser du till att våra artister får den service de behöver. Det kan handla om allt från att hälsa dem välkomna när de kommer, till att hämta mat och dryck, och att sedan städa logen efter att de åkt.

Entrévärd

Alla våra besökare är förstås välkomna in i festivalområdet, men vi har också områden dit inte alla får komma, till exempel vårt volontärområde. Som entrévärd ser du till att bara rätt personer kommer in på våra olika områden. Detta görs genom att vara placerad vid en entré eller grind. I denna grupp förekommer radiokommunikation vilket du får utbildning i. För att jobba i entrévärd behöver du kunna tala svenska.

Parkservice

Som volontär i parkservice arbetar du för att våra besökare ska få en fantastisk festivalupplevelse i Pride Park! Under festivalen ser parkservice till att Pride Park är rent och fint för våra besökare och att alla bord och sittbänkar står på rätt plats. Det handlar också om att hjälpa till där det behövs vilket gör att man ibland kan få göra andra uppgifter. Som volontär på parkservice behöver man kunna bära tungt ibland och eftersom vi arbetar före, under och efter Pride Parks öppettider blir det ibland sena kvällar.

Scendike

Från scendiket ser du till att besökare sköter sig och till exempel inte klättrar upp på scenen. För detta uppdrag måste du kunna stå länge utan paus. Denna grupp har långa arbetspass pga scenprogram m.m.

Scenhump

Scenhumpare ser till att rätt saker finns på scenen. För detta uppdrag måste du kunna stå länge utan paus och ibland bära tungt. Denna grupp har långa arbetspass pga scenprogram m.m.

Scenkamera

Om du ingår i denna grupp sköter du en kamera på scenen så att det blir fina bilder på Pride Parks stora tv-skärmar. För detta uppdrag måste du kunna stå länge utan paus och kunna bära tungt. Denna grupp har långa arbetspass pga scenprogram m.m.

Transport

Som volontär i gruppen transport kör du artister, volontärer och material som behöver flyttas mellan olika platser i Stockholm. Du bör känna dig bekväm med att köra i Stockholms innerstad och även med att köra lite större bilar. Det är också en fördel om du inte har problem med ryggen eller liknande eftersom det kan förekomma att du behöver hjälpa till att bära saker för att packa bilen. För att arbeta i denna grupp krävs att du har B-körkort och har haft det i minst 5 år.

Etalering och avetablering

Vill du vara med och se hur en idrottsplats byter skepnad och blir Pride Park? Gillar du att ta i? Gillar du tydliga arbetsuppgifter, och ibland behöva hitta lösningar på lite kluriga uppgifter? Gillar du att arbeta i grupp? Som volontär i denna grupp är du med och bygger våran fantastiska Pride Park dagarna innan den öppnar, och nedmonterar den efter att festivalen är slut. För volontärer i denna grupp kan det ibland bli aktuellt med tunga lyft. Detta är det perfekta uppdraget för dig som vill ha många lediga dagar medan festivalen pågår!

Pride Parade

Pride Parade

Som volontär längs paradvägen hjälper du till att förbereda inför paraden, hantera åskådare och se till att paraden har fri väg. I vårt startområde är uppgifterna allt från att checka in ekipage till att se till att de kommer på rätt plats. När paraden passerat den plats där du står avslutas dagen med att samla ihop allt material, avspärrnings-staket och -band. Som volontär spenderar man paraddagen mitt i glädjens och händelsernas centrum och får gott om tid att njuta av den fantastiska stämningen! 

Lördag 3 augusti. Kan med fördel kombineras med andra volontäruppdrag. 

Pride Youth

Pride Youth

Vi kommer att finnas i Parken där du som volontär arbetar för att skapa ett härligt häng för våra hbtq+-ungdomar. För Pride Family och Youth är du med och anordnar en mötesplats för barnfamiljer och HBTQ ungdomar. Dina arbetsuppgifter kommer främst vara att hålla igång vår kreativa verksamhet, möta våra besökare och hålla ordning på området. 

Observera att Stockholm Pride kan komma att begära ett utdrag ur polisens register från de som ska arbeta med barn eller ungdomar under festivalen. 

Pride Kinky

Pride Kinky

För att vara volontär inom Pride Kinky behöver du känna till och vara bekväm att prata om BDSM och fetischism. 
 
Till Kinkykvarteret hittar vi ofta volontärer i någon av de föreningar som tillhör Stockholms kinky-scen men alla som är intresserade är varmt välkomna att söka. Om du är medlem på DS, nämn gärna dit nick i ansökan. Skriv gärna också ett par rader om dina erfarenheter inom BDSM och/eller fetischism så kan vi lättare hitta rätt uppgift för dig. 

Som volontär i Pride Kinky kan du ha olika arbetsuppgifter. Entrévärd, Besöksvärd för trivsel o trygghet, etablering/avetablering, ljudteknik och/eller förevisning av praktiker i prova-på.  
 
För att förevisa och demonstrera olika praktiker och yttringar inom BDSM och fetischism behöver du ha erfarenhet och personliga egenskaper som passar för uppgiften. Därför vill vi att du som är intresserad av att medverka i prova-på mailar en separat ansökan till [email protected] för mer information. Notera att du behöver maila in en separat ansökan för att var i prova på om du aldrig gjort det förut, om du varit med tidigare behöver du inte göra det.  

Pride City

Pride City

Pride City är den del av vår verksamhet som vill inspirera andra aktörer (allt från museer till festfixare) att under Stockholm Pride uppmärksamma hbtq+-frågor i anknytning till sina egna områden.

Volontärer 2023