Årets tema: Dags att bekänna färg

Nu är tiden att ta ställning och våga vara obekväm, att sprida glädje och kärlek, att resa sig upp och stå stolta tillsammans. Det är dags att bekänna färg.

Det är dags att vi blir en enad HBTQ-rörelse, med mängder av allierade, för allas rätt till kärlek, sin sanna identitet och att leva det liv en vill leva. För att nå dit krävs ökade rättigheter, uppdaterad lagstiftning, och ett öppet, inkluderande, samhälle. Vi är inte där än, men tillsammans kan vi utmana rådande normer och göra skillnad.

Sverige står inför ett valår. Ett val som kan bli avgörande för många HBTQ-personers livssituation i många år framöver. Nu är det dags för våra politiker att bekänna färg och skapa verklig förändring.

I Europa finns just nu en enorm oro, och situationen för många HBTQ-personer är mycket svår. I Sydamerika mister hundratals transpersoner livet varje år, enbart för att de är just transpersoner. I USA:s delstater klubbas lag efter lag, likt de i Polen och Ungern, som tar oss decennier bakåt i tiden och inskränker rättigheter som länge setts som självklara. Bakslag legitimerar bakslag i vår globala värld, men tack och lov föder även framsteg nya framsteg. Det är dags att bekänna färg och stå i solidaritet med HBTQ-personer världen över och låta deras röster höras.

Bakslag sker tyvärr även här i Sverige. Framsteg skapas ofta i det lilla, och sprider sig som en regnbåge breder ut sig när solen tittar fram. Vad innebär att bekänna färg för dig? Hur kan du göra en insats som medmänniska, eller öka din kunskap? Hur kan ditt kontor, eller din butik, bekänna färg? Din chef? Eller du som själv är ledare? Vad händer när din idrottsförening tar ställning? Vilka är just era centrala frågor?

Vi uppmanar alla som vill vara en del av årets festival att bekänna färg och skapa den kanske mest färgsprakande festivalen någonsin tillsammans med oss. Låt temat genomsyra era aktiviteter i Pride City, Pride Ung, och Pride Park, ert ekipage i Pride Parade, och seminarier i Pride House –  låt oss lysa upp hela Stockholm i regnbågens alla härliga färger!

Kontakta oss gärna via [email protected] om ni önskar mer information om årets tema och hur ni kan använda det i er verksamhet.