En halv miljon under Stockholm Pride Parade

Lördagen bjöd på strålande sol och uppslutningen blev stor när Stockholm Prides parad återigen fyllde gatorna i centrala Stockholm. Över 50 000 personer tågade i paraden och närmare 500 000 stockholmare kantade gatorna från Stadshuset hela vägen fram till paradens slut – Pride Park vid Östermalms IP.

– Vi firar avslutningen på en fantastisk pridevecka, men det är också en dag då vi fyller Stockholms gator för att sätta fokus på att vi inte är färdiga ännu. Situationen på många håll i världen för hbtq+-personer försämras i snabb takt, inte minst för transpersoner. Sverige börjar se retorik som liknar den i USA och det är en farlig utveckling, säger Fredrik Saweståhl, ordförande för Stockholm Pride. 

I år innehöll paraden över 150 ekipage som uppmärksamade årets tema ”Fira mångfalden”, lyfte hbtq+-politiska budskap, och spred glitter och glädje. Stockholm Pride hade ett för året speciellt jubileumsekipage med särskilt inbjuda profiler som varit viktiga för utvecklingen av Stockholm Pride och svensk hbtq+-politik de senaste 25 åren. Hela festivalen har genomförts tack vare hundratals volontärer och eldsjälar som ger av sin fritid för att Nordens största pridefestival ska kunna genomföras.

Stockholm Pride
[email protected]

Stockholm Pride är Nordens största Pridefestival. Sedan 1998 arbetar vi med syftet att synliggöra hbtq+-frågor och skapa en frizon för homosexuella, bisexuella, transpersoner, queerpersoner och de könsuttryck som finns inom hbtq+-rörelsen. Föreningen Stockholm Pride är en ideell organisation. Allt arbete inom föreningen sker på volontärbasis. Under 2023 arrangeras festivalen Stockholm Pride 31 juli – 5 augusti.

Fotograf: Thomas Persson