Fredrik Saweståhl ny ordförande för Stockholm Pride

Lördagen 19 mars hölls årsmöte för föreningen Stockholm Pride där Fredrik Saweståhl valdes till ny ordförande och Insamlingsstiftelsen Solidaritetsfonden fick sin första styrelse.

Föreningens ekonomiska resultat visar en stabilitet även efter åren med pandemi. 2020 bjöd på ett positivt resultat, 2021 ett mindre negativt resultat, som tillsammans ger ett positivt resultat sett till pandemin som helhet.

Foto: Erja Lempinen

Fredrik Saweståhl, vald till ny ordförande, tackar för förtroendet och ser fram emot sommarens festival.

Det är spännande att få chansen att leda Nordens största Pride-festival, särskilt 2022 när Stockholm Pride gör storstilad comeback. Vi ska sätta färg på Stockholm och vara det största återstartspartyt av alla”, säger Fredrik Saweståhl, ordförande Stockholm Pride.

Övriga ledamöter i styrelsen är Jesper Graetsch, kassör (sittande), Michal Budryk (omval), Susan Laamanen (omval), och som nya ledamöter valdes Mats Nordström, Cornelia Karlsson, Ingwar Eklund, Anne Hööglund och Per Wahlberg. Tillsammans utgör de en styrelse med bred erfarenhet kopplat till HBTQ+-frågor, communityt och tidigare erfarenhet av Stockholm Pride.

Årets tema ”Dags att bekänna färg” kommer att genomsyra årets festival.

Det finns många viktiga frågor vi vill belysa under Pride-veckan och vi vänder oss till alla runt om – besökare från hela landet, politiker, företag och organisationer. Visa vad ni vill åstadkomma. Bekänn färg och var en del av Pride, men jobba även året runt för ett öppnare samhälle, kommenterar Fredrik Saweståhl, ordförande, årets tema.

Nytt för året är att Solidaritetsfonden blivit en Insamlingsstiftelse som på årsmötet fick sin första styrelse. Med detta steg kan det viktiga internationella arbetet att stötta Pridefestivaler och organisationer runt om i världen få ökat fokus och intensifieras.

Biträdande festivalchef Daniel Gamvik informerade under årsmötet om sommarens evenemang. Pride Fair – den sprudlande regnbågsmarknad som introducerades 2021 – återuppstår i sommar. Pride Fair är en plats för alla hbtq+-kreatörer, hantverkare och konstnärer, med försäljning och utställning av exempelvis egentillverkade smycken, keramik, tavlor och böcker. Som en del i föreningens tillgänglighetsarbete kommer en alkoholfri yta i Pride Park att skapas. Organisationen planerar för en riktigt efterlängtad och storslagen festival.