Invigningstalare Stockholm Pride 2023 – Dåtid möter nutid och framtid

Stockholm Prides firar storslaget 25-årsjubileum med tema ”Fira mångfalden”, och festivalen kommer traditionsenligt att invigas utav personer som är betydelsefulla för hbtq+-communityt, speciellt utvalda för året utav föreningens styrelse. Sedan ett par år tillbaka invigs förutom Pride Park, mötesplatsen fylld av musik, underhållning och fest, även Pride House med dess otaliga aktuella seminarier, debatter och berörande berättelser.

Det som idag är Stockholm Pride växte fram ur det EuroPride som 1998 hölls i Stockholm. Vice ordförande för EuroPride -98, Helena Westin, är stolt över alla som fortsätter utveckla Stockholm Pride vidare för varje dag som går och kommenterar tanken bakom starten 1998.

– Då 1998 ville vi bara göra något som kunde förena vårt spretiga community, som kunde synas, gärna i media, och göra avtryck. Vi ville göra något att vara stolta över, något som folk kunde säga ’före och efter’ om. Som i bästa fall förändrade lite för oss hbtqi+-personer, berättar Helena Westin, Vice ordförande EuroPride 1998.

Helena Westin inviger tillsammans med RFSL Ungdoms förbundsordförande Elias Fjellander Pride House den 31 juli.

– Vi lever i en tid där många krafter vill se enfald snarare än mångfald, rakt emot vad pride handlar om. För mig handlar pride om varje människas rätt att leva fritt och öppet. Det kämpar RFSL Ungdoms medlemmar för varje dag i hela landet, säger Elias Fjellander, förbundsordförande RFSL Ungdom

Pride Park invigs onsdagen den 2 augusti av Riksdagens talman Andreas Norlén, som får sällskap av dragduon ”Lillan och Tjorven” som tagit dragqueens till nationalscenen Dramaten.  

– När Stockholm Pride firar 25 år känns det viktigt att lyfta fram både personer som var med i starten, personer som är aktuella idag och personer som är en del av framtiden  – det tycker jag vi lyckats med. Givet den senaste tidens tråkiga händelser och debatt om dragqueens känns talare från dragscenen också helt självklart och viktigt, säger Fredrik Saweståhl, ordförande Stockholm Pride, om årets val av invigningstalare.

– Våra rättigheter politiseras, begränsas och tas ifrån oss. Vi ska alla rymmas under regnbågen och mötas i den fristad som är Pride. På vår barrikad får vi alla plats. Låt oss dansa, glittra och leva – tillsammans, säger dragduon ”Lillan och Tjorven”.

Stockholm Pride
[email protected]

Stockholm Pride är Nordens största Pridefestival. Sedan 1998 arbetar vi med syftet att synliggöra hbtq+-frågor och skapa en frizon för homosexuella, bisexuella, transpersoner, queerpersoner och de könsuttryck som finns inom hbtq+-rörelsen. Föreningen Stockholm Pride är en ideell organisation. Allt arbete inom föreningen sker på volontärbasis. Under 2023 arrangeras festivalen Stockholm Pride 31 juli – 5 augusti.